Blog

Galerie CorelDRAW.com

30.06.2013 04:39

Sledujte galerii kreseb na portálu coreldraw.com.

Jak dosáhnout "blur" efektu v CorelDRAW

25.06.2013 16:09

Podívejte se na následující obrázek. Je to jednoduchý tvar vytvořený nástrojem pro tvorbu B-splinových křivek. Hned na první pohled je ale vidět, že je na něm něco zvláštního.

Jak si můžete všimnout, tvar obsahuje prolnutí okraje. Vytvořit takovýto "blur" efekt ve Photo-Paintu např. pomocí Gaussovského rozostření není problém. V CorelDRAW se na to musí trochu jinak, poměrně komplikovaně, prostřednictvím nástroje Průhlednost.
Nyní však existuje možnost, jak si celou věc úžasně ulehčit. K dispozici je totiž makro BDSoftEdge.
Na makro jsem narazil na foru CorelDRAW.com. Uživatel se jménem Brian předkládá toto své makro volně k dispozici. Stáhněte si tedy příslušný *.gms soubor, umístěte jej do složky maker (C:/Program Files/Corel/CorelDRAW Graphics Suite xx (číslo verze)/Draw/GMS), pak otevřte okno Možnosti (Nástroje | Možnosti), přejděte do sekce Příkazy, z roletky vyberte Makra a najděte makro SoftEdge. To můžete přetáhnout na pracovní plochu, čímž se vytvoří tlačítko, kterým můžete makro spouštět.

Po spuštění makra se zobrazí ovládací panel.

V něm jsou nejdůležitější pole Feather a Opacity. Pomocí nich se totiž nastavuje síla prolnutí a míra průhlednosti výsledného objektu. Zkuste si to na příkladu.
Napište nějaký text, například "CorelDRAW". Měl by být s větší tloušťkou tahu, aby se efekt co nejzřetelněji projevil. Text vybarvěte modrou barvou v režimu RGB. Nechte text vybraný a spusťte makro. Zaškrtněte nejdříve v panelu pole RGB, protože aplikujete makro na objekt vyplněný RGB výplní. Zadejte hodnoty Feather 10 a Opacity 50 a stiskněte tlačítko Update!. Okamžitě se projeví změna. Experimentujte s různými hodnotami prolnutí a opacity. Pro jemné doladění můžete použít i číselnik, obrázek se tak aktualizuje ihned bez nutnosti použít tlačítko Update!.

Podívejte se, co se vlastně stalo. Otevřte si Správce objektů. Z něj zjistíte, že prolnutý nápis ve skutečnosti sestává ze dvou objektů. Prvním je původní objekt, který je nyní zcela neviditelný, protože na něj byla aplikována průhlednost v hodnotě 100 %. Tento objekt sloužil jako rastrový vzor pro průhlednost identického objektu, který leží nad ním. Tedy na duplikovaný objekt byla aplikována průhlednost, jejíž typ je Rastrový vzor a oním vzorem je původní, nyní zcela průhledný objekt. Tuto skupinu objektů můžete rozdělit (příkazem z nabídky Uspořádat |Rozdělit: Skupina stínů) a každý z nich pak upravovat samostatně. Původní, nyní zcela průhledný objekt můžete "zviditelnit" tím, že mu odstraníte průhlednost, a můžete na něj aplikovat makro znovu, třeba s jinými parametry.

Pokud použijete objekt vyplněný CMYKovou výplní, musíte pole RGB odškrtnout, jinak bude nově vytvořený objekt vyplněný černou výplní.

První zpráva

17.04.2013 22:52

Dnes byl spuštěn náš nový blog. Prosím sledujte jej, budeme se snažit přinášet vždy aktuální informace. Číst zprávy tohoto blogu je možné i přes RSS kanál.